Musashi pentru muzicieni – Studiul muzical si artele martiale sau ‘cum sa inveti sa inveti’ (Partea a 2-a)

Posted By on May 16, 2014 | 2 comments


Ma bucur sa va prezint cea de-a doua parte a articolului meu despre legaturile foarte puternice dintre artele martiale si studiul muzical, asadar, daca nu ati apucat sa aruncati o privire peste prima parte, o puteti face aici, iar in cazul in care stiti deja despre  ce este vorba, haideti sa mergem mai departe!

“Everything is difficult at first” (Miyamoto Musashi)

Dupa ce ne nastem, invatam sa mergem folosind patru membre, apoi doua, apoi reusim sa alergam, sa sarim, sa ne cataram sau sa facem acrobatii extraordinare. Le putem face de la inceput? Nu 🙂 Avem nevoie de timp si de antrenament. De ce ar fi studiul instrumentului tau ceva diferit? Iti spun eu ca nu este 🙂 Daca vei privi lucrurile in acest fel, evolutia ta va avea loc natural, poate la fel de natural precum mersul.

“Step by step walk the thousand-mile road” Rabdare – NIMIC din ceea ce este trainic/durabil, cu valoare, esenta si profunzime nu se construieste peste noapte. Ai rabdare cu tine insuti si constientizeaza ca drumul tau nu este intotdeauna ascendent. Ca fiinte umane, avem tendinta de a evolua in pasi care pot fi vazuti sub forma unor paliere:

Notiune noua (ascensiune) -> Insusire + Asimilare (palier) -> Notiune noua (ascensiune) -> Insusire + Asimilare (palier) …. -> infinit (teoretic, in functie de capacitatile fiecarui individ).

Chiar daca teoretic, putem evolua la infinit, ritmul in care evolutia are loc pentru fiecare difera, deoarece toti avem alta putere de perceptie. Ceea ce pentru unii poate parea usor, este dificil pentru altii si asa mai departe.

Concluzia? Intelege ritmul tau personal si adapteaza-te lui, ca mai apoi sa inveti cum sa il imbunatatesti, fara a deveni frustrat pentru faptul ca altii stiu deja mai multe lucruri decat tine, sau pentru faptul ca nu evoluezi pe cat de repede crezi tu ca ar trebui sa o faci.

Zanshin – Este un termen care s-ar putea traduce ca atentie constanta. In artele martiale, Zanshin subliniaza o stare de atentie permanenta la tine insuti, la adversar si la ceea ce va inconjoara, fara a fi insa incordat/tensionat indiferent de cursul actiunii.

Daca iti vei antrena aceasta calitate, vei deveni un observator fin si vei putea privi relaxat dar gata oricand de actiune. Ca muzician, este bine sa iti antrenezi Zanshin-ul pe parcursul procesului de insusire (cand studiezi), sau la repetitiile cu trupa, ca mai apoi acesta sa se manifeste la inregistrari, in concert, cand improvizezi si in general in situatiile in care trebuie sa dai 110%. Vei descoperi cu bucurie ca vei reusi sa te exprimi cum nu te-ai fi gandit vreodata ca ai putea, sau sa iesi din niste situatii aparent fara rezolvare pentru ca ai fost apt sa te controlezi si sa reactionezi la timp.

Ce vei invata?

  • sa iti simti corpul si semnalele transmise de catre el pentru a-ti imbunatati postura membrelor in relatia cu instrumentul
  • sa iti dai seama care sunt cauzele pentru care nu iti iese ceva in momentul in care studiezi (cand executi gresit o tehnica pe care o cunosti deja)
  • sa asculti ceea ce canta formatia/partenerii de improvizatie/negativul/metronomul, in asa fel incat sa te armonizezi cu ele perfect, sau sa raspunzi din orice perspectiva, fie ea ritmica, armonica sau melodic.

“Never stray from the Way “Constanta in abordare – odata ce ai format un set de obiceiuri de studiu sanatoase, nu te abate de la aceasta cale pe care tu singur ai cladit-o cu atata munca si cu siguranta ca vei reusi sa iti insusesti orice vei dori sa inveti. E foarte usor sa ne abatem, deoarece traim intr-o lume plina de lucruri care ne distrag atentia de la ceea ce este cu adevarat important si putem avea senzatia ca facem ce trebuie, cand de fapt nu este asa. Analizeaza din timp in timp ceea ce faci, unde erai la inceput, unde esti acum si catre ce tinzi.

“Accept everything just the way it is” – nu deveni frustrat pentru ca in momentul de fata (prezent) nu poti sa canti cat ti-ai dori de repede/interesant/inteligent/expresiv. Este cea mai scurta si sigura cale catre abandon! Nu te gandi la trecut, nu te incarca cu ganduri despre viitor ci concentreaza-te asupra realitatii prezentului. Iata cum poti face asta ACUM:

Analizeaza-te atent si vezi la ce nivel esti, bucura-te de ceea ce poti face cu ce stii ACUMexploateaza la MAXIM ce stapanesti deja si fii constient de faptul ca expresivitatea si creativitatea in muzica, sunt dezvoltate in general atunci cand sunt impuse niste limite. Daca vrei sa citesti mai multe despre cum sa iti dezvolti personalitatea muzicala, urmareste articolul meu despre acest subiect chiar aici.

Acum ca am ajuns la final, gandeste-te la ceea ce ai citit si fii cinstit cu tine insuti – e primul pas pe calea cea buna. Voi dezvolta toate aceste subiecte de-a lungul articolelor ce vor aparea pe blogul Music Academy, asa ca tinem aproape si abia astept sa aud povestile voastre despre cum ati evoluat ca muzicieni sau ca oameni – Eu cred ca cele doua merg negresit mana in mana 🙂

2 Comments

  1. Mersi mult pentru articol , Cosmin ! Sunt foarte interesante asemanarile astea intre arta martiala si cea instrumentala . Imi place mai ales ca ai pus accent pe acel ”Zanshin” , atat de vital in orice arta .Chiar zilele trecute cautam ceva despre imbunatatirea capacitatii de concentrare si am gasit ceva numit ”starea de flux” sau ”flow” . Este vorba despre un psiholog (Mihaly Csikszentmihalyi) care si-a petrecut peste 40 de ani studiind acea stare , aproape de transa , in care capacitatea de concentrare este maxima.
    Sunt sigur ca stii la ce ma refer 😉 de aceea mi-ar placea mult sa aflu care sunt metodele tale si a celorlalti din Music Academy de a intra in ”starea de flux” 😀

    Post a Reply
    • Cosmin Lupu

      Salut! In primul rand iti multumesc ca ai adus in discutie un subiect foarte interesant 🙂 Nu stiu despre ceilalti, insa eu de obicei incerc sa las in alta parte lucrurile care mi-ar putea distrage atentia, atunci cand lucrez singur. Si anume telefonul, internetul etc. Iau pauze de cateva minute odata la o ora sa zicem, in care ma intind putin, ma plimb prin casa si apoi revin la treaba. Insa in general, am descoperit ca muzica, la fel ca si artele martiale, reprezinta o forma de meditatie activa, aspect foarte important in preceptele Zen – se spune ca poti transforma orice intr-o forma de meditatie, atat timp cat reusesti sa ramai cu mintea la ceea ce faci in acel moment – in prezentul actiunii adica. Asta ar fi un punct de pornire 🙂

      Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *