Te-ai întrebat vreodată care este cea mai eficienta cale pentru a deveni un muzician mai bun?
Eu am facut-o de foarte multe ori de-a lungul anilor, cu precadere atunci cand ma impotmoleam sau dadeam de greu, muzical vorbind.
Acum ceva timp am primit de la Robert H. un mesaj pe Facebook legat de intrebarea de mai sus, si am realizat imediat ca poate fi foarte dificil sa iti gasesti calea in Muzica daca nu ai multa experienta.
“Buna Adrian, voiam sa iti cer opinia in privinta dezvoltarii unui basist. Cant la bass doar de 4 luni si deja am prea multe nelamuriri legate de dezvoltarea unui basist si nu stiu calea pe care trebuie sa o urmez. Intrebarea principala este: care e ruta cea mai scurta si eficienta sa ajung un basist bun?”
Raspunsul la aceasta intrebare il gasesti in video-ul de mai jos, dar mai intai da-mi voie sa iti spun, pe scurt, de ce am simtit la randul meu nevoia sa il gasesc.
In ultimii ani de Facultate de Muzica am inceput sa studiez chitara bass in paralel cu Violoncelul la care cantam deja de mai bine de 10 ani. Dupa ce am incheiat studiile am crezut cu tarie ca nu imi va lua mai mult de un an sa devin cel mai bun basist din lume 🙂 Deh, stiam o gramada de teorie, aveam un sistem de studiu eficient si eram “in mana”. Cantam la un instrument de 13 ani deja si mi-am imaginat ca toata experienta mea va fi foarte usor de pus in slujba chitarii bass.
Dar, ca de obicei, viata mi-a dovedit ca nu tot ce zboara se mananca. Mi-a luat mai bine de 3 ani (dupa terminarea facultatii de Muzica) sa inteleg de ce lucrurile nu merg asa cum as fi vrut eu sa mearga.
Ce nu era bine?
– De fiecare data cand luam basul in mana cantam aceleasi lucruri, aceleasi pasaje.
– vocabularul meu nu se imbogatea, ci ramanea in aceeasi zona de rutina care incepea sa ma frustreze din ce in ce mai tare.
– imi era teama de improvizatii, nefiind “capabil” sa aplic niste principii destul de simple
– eram nemultumit de orice linie de bass compusa, aveam permanent senzatia ca tot ce fac e prost. Foarte prost.
Voiam sa ajung mult mai departe, dar ma impotmoleam de fiecare data la scurt timp dupa start.
Practic, ma invarteam in jurul cozii de mult prea mult timp si la un moment dat am realizat ca trebuie sa schimb tactica. Am inteles intr-un final ca fara o harta sau o busola nu o sa pot iesi niciodata din padurea intunecata a platitudinii.
In ultimii 10 ani a aparut si s-a dezvoltat Youtube, platforma in care poti gasi raspunsul la aproape orice intrebare. Pentru Muzicieni e o binecuvantare, dar in acelasi timp poate fi si o mare problema: exista atat de multa informatie si e atat de variata incat multora le este foarte greu sa isi gaseasca calea. Deodata, in padurea intunecata a platitudinii gasesti mii de busole, harti, poteci, Gps-uri, indicatoare, etc. Ar trebui sa fie simplu de iesit de acolo, insa realitatea este alta: toate aceste optiuni genereaza si mai multa confuzie, ne coplesesc si ne incetinesc. De unde stiu? Am fost acolo, de-aia stiu 🙂 In plus, intrebarea cheie din acest post mi-a fost adresata de sute de ori de catre oameni ce vor si ei la randul lor sa isi gaseasca drumul muzical, asadar nu sunt singur.
Pentru mine, iesirea din aceasta “padure” s-a realizat in momentul in care am inceput sa aplic cei 3 pasi pe care ii descriu in video-ul de mai jos. Acest sistem de lucru m-a ajutat foarte mult atat in evolutia mea generala ca muzician, cat si atunci cand am fost pus in situatii muzicale dificile, si dau ca exemplu aici colaborarea mea cu chitaristul Steve Vai. Nu e suficient sa fii talentat ca sa canti cu Vai, ai nevoie de un plan de lucru pentru ca cerintele sunt extremi de mari.
Ai studiat vreodata muzica intr-un mod organizat? Daca raspunsul este da, cum ai facut-o? Cu profesor, fara? Ti-ai creat tu un sistem de lucru sau ai fost expus unuia deja existent? Ai simtit ca ai progresat mai repede, mai bine, sau nu ai simtit nici o diferenta?
Vreau sa iti aflu parerea, asa ca lasa-mi un comentariu, sa stii ca le citesc pe toate 🙂
Spor la Muzica
Adi
May 24, 2014
Buna Adrian,eu sunt la baza chitarist,insa,”obligat” de pasiunea mea de a compune piese de metal,am inceput sa studiez si bass.
Problema mea este ca absolut tot ce fac,in materie de armonie (ritmica o cunosc cat de cat,altfel nu as putea programa tobele) este dupa ureche,adica ce imi suna mie bine.Este o metoda destul de utilizata,insa foarte ineficienta.
As vrea sa te intreb,din punct de vedere teoretic(la teorie muzicala ma refer) ce mi-ai putea recomanda pentru a-mi imbunatati abilitatea de a compune piese ?(poti sa-mi raspunzi atat din perspectiva basistului,cat si in general)
Un link aici cu ce fac eu,pt o eventuala idee:
http://alchemyofdeath.bandcamp.com/track/mercury
May 24, 2014
Salut Doru. E foarte bine ca lucrezi dupa ureche, e cea mai buna chestie pe care o poti face pt ca te dezvolta foarte organic. Faptul ca ai probleme de armonie este ceva ce tine de vocabularul tau.
Teoria in sine te poate ajuta in compozitie, insa eu cred ca e musai sa ii atii foarte bine bazele. Altfel, mi se pare extrem de greu sa citesti definitii si apoi sa compui piese.
Una din solutii este sa asculti muzica ta preferata si sa o transcrii, sa ii cauti si sa ii “scoti” acordurile, armoniile. Abia in acest moment te poate ajuta teoria, ca sa poti analiza ce ai scos si sa reusesti sa folosesti informatiile respective in stilul tau propriu.
Eu zic sa iei chitara in mana si sa canti armonii de la tot ce iti pica in mana. Pentru mine Beatles au fost o revelatie in clipa in care am inceput sa ii cant, la fiecare piesa eram “woooow” 🙂
May 25, 2014
Salut Adrian. Foarte interesante sfaturi.
Acum aproape 2 ani m-am apucat de bass , iar acum un an am descoperit jazz-ul si m-am indragostit de el. In toamna voi intra la departamentul de jazz de la liceul Enescu din Bucuresti.
Problema mea este ca fac mii de planuri , dar cand e sa ma apuc de studiu – atunci e problema. De altfel , daca reusesc sa ma apuc sunt in stare sa studiez 12 ore pe zi .
Un sfat ?
May 26, 2014
Salutare Dimitrie.
E grozav ca poti studia 12 ore/zi, dar daca nu o faci foarte des e cam degeaba 🙂 Stiu pentru ca am facut la fel ca tine acum vreo 10 ani.
Nu vreau sub nici o forma sa te descurajez, incerc doar sa iti spun ca iesi MULT mai castigat daca lucrezi 1 ora/zi timp de 12 zile, decat 12 ore/zi…. o data! Intelegi unde bat?
September 17, 2014
Bravo, Adi !
Am urmarit cu placere, dar si cu interes, recomandarile si sfaturile tale. Recunosc ca nu asa avea atata rabdare (asa cum ai tu) sa sintetizez tot ce as avea de spus unora care ar putea sa fie interesati sa invete ceva de la mine.
Desi multe din recomandarile tale imi sunt cunoscute (doar am terminat conservatorul la vioara), iti spun sincer ca unele imi vor fi de folos (avand in vedere ca de vreo 4 ani studiez si eu zilnic la bass)
Te felicit pt. tot ceea ce faci, si sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu, multi muzicieni – muzicanti…, iti vor multumi. Si asta nu e putin lucru !
Toate bune ! Si spor la studiu !…..
Virgil Popescu ( http://www.virgil-popescu.ro )
September 18, 2014
Salut Virgil, iti multumesc ca ai trecut pe-aici si ti-ai luat cateva minute din timpul tau ca sa imi scrii. Apreciez foarte mult
Cu ocazia asta ti-am vizitat si site-ul tau si am ramas impresionat de tot ce am vazut acolo. Iar piesa care m-a intampinat suna atat de bine, felicitari.
Legat de recomandarile mele, am sa incerc in viitorul apropiat sa intru mai adanc in trucurile legate de studiu, e foarte greu sa iti pastrezi un program constant in ziua de azi, eu am devenit fara sa vreau un “anti-studiu” 🙂
Dar.. incerc sa repar ce mai pot repara la programul si filosofia mea, iar tot ce invat in acest proces sa dau mai departe.
Multam pentru mesaj
Adi