Doua vorbe si-un acord – Episodul 2

Posted By on Jul 15, 2016 | 0 comments


Yo ho ho! Ce faceti, dragilor? Am gafait de la Cluj intr-o goana ca sa reusesc sa postez, asa cum am promis, episodul de vinerea aceasta si spre marea mea incantare, am si reusit!

A fost ziua mea Marti, apoi Miercuri am cantat la Electric Castle cu Vita de Vie – ce poti sa vrei mai mult? It can’t get any better than this – vorba ‘ceea! In orice caz, pentru astazi, am zis ca un country lick merge ca uns, ca tot am vazut niste baloti cu fan pe langa aeroport la Cluj, asa ca va invit sa urmariti filmuletul:

Acum ca am vazut si auzit despre ce este vorba, vreau sa povestim un pic despre combinatia asta nebuna – modul Mixolidian si gama pentatonica de blues in minor.

Modul Mixolidian = 1 2 3 4 5 6 b7

Blues minor pentatonic = 1 b3 4 b5 5 b7

Mixolidian + Blues minor pentatonic = 1 2 b3 3 4 b5 5 6 b7 = CE MONSTRU!

Daca aplicam formula asta din G (de unde am cantat eu fraza din film) o sa descoperim urmatoarele note:

G A Bb B C Db D E F

Daca observati cu atentie (urmarind notele care formeaza fraza – le mentionez pe toate) o sa vedeti ca toate fac parte din combinatia modului Mixolidian cu blues-ul minor pentatonic. Ok – si unde se poate canta asta? Peste un acord Gmajor, desigur!

Iar la final, fraza aia de pedal steel guitar bending (fancy stuff de la astia cu country) se rezolva intr-un acord G major (1=G 3=B 5=D). Ideea de baza este ca genul asta de lick, poate sa fie cantat si ca intro, fraza de legatura sau chitar final de cantec. Poate fi modificat, in functie de cat de multe note avem nevoie – in forma prezentata de mine, acopera spatiul a 6 timpi (o masura si jumatate) insa nu e musai sa ramana atat.

Sper ca v-a placut si ca va va ajuta, marindu-va vocabularul de fraze, asa ca va las acum cu cele doua clipuri ale pieselor cantate la Electric Castle, alaturi de Vita de Vie, carora le multumesc nespus pentru toata experienta asta grozava, celor de la mahmur.info pentru filmari, iar voua pentru ca ati citit articolul si ca urmariti seria.

Pe vinerea viitoare!

Cosmin

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *