Dezvoltarea personalitatii muzicale in 5 pasi

Posted By on Mar 16, 2014 | 0 comments


De multe ori cand suntem mici, ne ciocnim inevitabil de intrebarea: ‘Tu ca cine vrei sa fii?’ – parinti, bunici, prieteni de familie care ne sadesc, in speranta ca micutul sa isi aleaga cat mai devreme un model in viata, o prima tendinta spre a fi ‘ca cineva bun’. Este oare insa o idee buna sa ne obisnuim de mici cu gandul ca ‘trebuie sa fim ca cineva’?

Din perspectiva muzicala, atunci cand ne aflam la inceput de drum ne gandim adesea la ‘cum ar fi daca as canta ca Joe Satriani sau ca Steve Vai’ sau la ‘Of…cum ar fi daca mi-ar iesi si mie aia ca la Malmsteen..?’

Be yourself… everyone else is already taken. (O. Wylde)

Ce se intampla insa in momentul in care facem proverbialii doi pasi in spate si realizam ca ne sugrumam personalitatea de dragul ideii de a deveni niste executanti de succes, care nu fac insa decat sa imite palid, compozitiile si stilurile unor artisti consacrati?

Am trait povestea asta pe propria mea piele, eu fiind pana acum cativa ani un exemplu graitor de individ care voia cu orice pret sa fie ‘ca cineva’ – fara sa imi dau seama, ascultam si cantam toata ziua numai Steve Vai, aveam o chitara ca a lui, orice incercam sa compun sfarsea in a se asemana mai mult sau mai putin cu muzica lui si … incepusem sa ii imit gesturile si infatisarea. Ce poate fi mai rau de atat? Pe scurt, involuntar, incepusem sa devin o clona …

‘Trezirea’, a venit mai mult sau mai putin de la sine, prin intermediul infuziei de muzica proaspata care a intervenit intr-un moment prielnic si incet, incet, clona a disparut. Ma bucur mult ca a fost doar o etapa si nu vreau ca afirmatiile sa-mi fie interpretate gresit – am inteles si invatat foarte multe studiind muzica lui, insa lucrurile sunt ok doar daca ne oprim aici.

Cert este ca exista destule situatii, in urma carora oamenilor li se intampla sa placa un artist atat de mult, incat ajung sa se confunde in totalitate cu acesta, fara a se mai ‘trezi’ din aceasta iluzie vreodata.

Ce e de facut?

  • Constientizarea situatiei – cat de mult timp imi ocup incercand sa fiu ca ‘X’ vs cat de mult timp imi ocup incercand sa compun muzica mea, fara a ma lasa influentat de catre ‘X’
  • Dezvoltarea propriului EU muzical

Cum?

  1. Ne insusim notiunile teoretice de baza
  2. Invatam sa le aplicam in contexte muzicale practice
  3. Ne inspiram de la ALTE instrumente – nu de la chitaristi
  4. Renuntam la a mai fi frustrati de faptul ca ‘nu ne ies  anumite fraze/idei muzicale ce presupun stapanirea la un nivel avansat a unei anumite tehnici.
  5. Ne petrecem timp cu/ sau urmarim oameni care ne inspira si care au atins deja acel nivel spre care tindem si noi, in muzica sau alte domenii – aici intervine ideea de extrapolare a unor notiuni si idei care pot fi aplicate si in muzica – mai multe intr-o alta serie de articole.

Majoritatea chitaristilor isi neglijeaza aproape in totalitate abilitatile naturale, incercand sa le dezvolte pe cele care sunt foarte putin evoluate – nimic gresit in a vrea sa inveti chestii noi. Insa in loc sa te concentezi pe ideea de a crea muzica realmente sincera si frumoasa, folosind ceea ce stapanesti deja bine, mizezi mai mult pe ideea de a invata intr-un rastimp cat se poate de scurt cu putinta, de exemplu, o tehnica pe care nu o vei stapani nici macar in proportie de 20% in comparatie cu alta la care esti deja experimentat. Invariabil, vei vrea sa o folosesti imediat si iarasi, invariabil, lucrurile nu vor iesi conform asteptarilor.

Aici apare frustrarea si abandonul, care nu fac decat sa iti iroseasca timpul si sa te demotiveze.

Pe scurt: stii o tehnica? Foloseste-o in toate formele ei – compune, inventeaza si dezvolta cat mai mult. Vrei sa inveti una noua? Foarte bine! Da-ti timp si nu te grabi sa incerci sa o folosesti la acelasi nivel cu cea pe care o stapanesti excelent deja.

Ceea ce iti propun in cele ce urmeaza, se rezuma la un mic sistem de insusire a notiunilor si de implementarea lor in contexte reale, conform nivelului fiecaruia. Suntem toti foarte diferiti asa ca schema de mai jos va fi perceputa si utilizata de fiecare in felul sau – drept urmare astept cu mare interes comentariile tale si eventual inregistrari audio sau video in care ai dezvoltat o idee, folosind sistemul.

schema dezvoltare muzicala

Schema ce te poate ajuta sa iti dezvolti propriul Eu muzical

In concluzie, nu sustin ideea de a neglija nici un aspect al insusirii unei tehnici noi sau a unui concept nou, insa sustin cu tarie exploatarea abilitatilor naturale, inainte de orice – pentru ca aia esti tu de fapt 🙂 Sa neglijezi asta, ar fi acelasi lucru cu un peste care vrea sa invete urgent sa alerge pe uscat, cand el a fost facut sa inoate si sa fie foarte bun la asta.

Daca esti curios, mai jos se afla un exercitiu menit sa te ajute putin sa iti dati seama de abilitatile tale tehnice naturale, asa ca te invit sa il incerci si sa imi spui parerea ta.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *