The Jig – Lectie de chitara acustica

Posted By on May 28, 2015 | 0 comments


Salutari tuturor!

Sunt foarte bucuros sa va prezint aceasta lectie, care se axeaza pe unul din ritmurile mele preferate si liniile melodice aferente acestuia. Este vorba de unul dintre cele doua ritmuri populare ce apartin muzicii Irlandeze/celtice, numit ‘Jig’ despre care puteti afla mai multe daca accesati acest link: http://en.wikipedia.org/wiki/Jig

Va sugerez sa intrati in atmosfera, ascultand niste muzica traditionala Irlandeza in masura de 6/8 – dupa o cautare pe Youtube, sunt convins ca veti gasi foarte multe piese potrivite contextului – important este sa constientizati pulsul specific si sa invatati sa numerati masura pentru a o deprinde mai usor.

Ce veti invata

  • Ritmul celtic/Irlandez specific – ‘Jig’
  • Pozitii de acorduri specific acordajului ‘Drop C’
  • Tehnici de panatie specific stilului
  • Dezvoltarea simtului ritmic
  • Legato
  • Utilizarea modului Dorian in contextul dat

Indicatii

Invatati pozitiile acordurilor (diagramele sunt prezentare in fisierul .PDF sau .GP) si momentele in care acestea trebuiesc schimbate, ascultand cu atentie inregistrarea si numarand masurile – in felul acesta veti fi pregatiti pentru cand vei canta lectia completa si nu veti mai putea fi luati prin surprindere de schimbarile de acorduri destul de frecvente. Descarca tabulaturi si negative de AICI.

Cand se schimba acordurile, este bine sa puteti aseza toate degetele simultan in pozitia dictata de forma acordului pentru a putea obtine un sunet clar si plin, iar in ceea ce priveste mana dreapta, se studiaza ritmul specific blocand mai intai toate corzile in asa fel incat sa nu trebuiasca sa va concentrati decat la mana dreapta.

Desigur, este indicat sa studiati cu metronomul la un tempo lent pana cand stapaniti ambele progresii de acorduri, precum si liniile melodice, ca mai apoi sa treceti la studiul cu negativul.

Detalii tehnice

Acordaj: Drop C – C G C F A D (exista incluse negative pentru Drop C si pentru Drop D, in asa fel incat sa puteti studia fara probleme indiferent daca aveti un acordaj sau celalalt)

Masura: 6/8

Moduri ce pot fi utilizate la improvizatie: 

C Dorian – C D Eb F G A Bb C (1 2 b3 4 5 6 b7 8) pentru situatia in care folositi acordajul Drop C

D Dorian – D E F G A B C D (1 2 b3 4 5 6 b7 8) pentru situatia in care folositi acordajul Drop D

Tempo: 160 BPM

Chitara: Yamaha FG 365S

Setari Ton: Am imprimat cu chitara captata prin cablu in interfata audio si folosind doar Variverb (reverb pluggin)

Sper ca v-a placut lectia si astept intrebarile si comentariile voastre!

Pe curand,

Cosmin

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *