Am scris acest articol pentru a-ti prezenta filosofia mea legata de capitolul muzical numit “Tehnica instrumentului”. Un intreg curs legat de acest subiect va fi disponibil pe Music-Academy special pentru tine.
Daca nu ai nici un fel de experienta legata de cantatul la bass atunci da-mi voie sa iti spun ca te aflii in cel mai potrivit loc pentru a asimila concepte si deprinderi cu adevarat eficiente.
Stii deja sa canti? grozav. Dar vreau sa te gandesti pentru o clipa la modul in care o faci:
- Sunt elemente in tehnica ta pe care ai vrea sa le imbunatatesti?
- Depui eforturi mari incercand sa canti mai repede sau mai clar, mai curat?
- Pozitiile mainilor tale se modifica drastic in functie de locul in care canti pe instrument?
- Simti ca ai anumite blocaje de natura tehnica sau fizica?
- Ai parte de tensiuni fizice, dureri, in timp ce canti?
Ei bine, daca poti raspunde afirmativ la cel putin una din aceste intrebari inseamna ca acest curs te poate ajuta sa obtii ceea ce cauti. Indiferent de nivelul tau de pregatire sau de experienta pe care o ai, aici iti voi oferi informatii valoroase ce te vor ajuta sa iti depasesti toate obstacolele proprii si sa iti creezi o baza tehnnica foarte solida.
Tot ce vei invata vine din experienta mea
Cand am inceput sa pun cap la cap lectiile pentru aceste cursuri am fost nevoit sa imi analizez cei peste 20 de ani de experienta muzicala, perioada in care am adunat foarte multe cunostinte legate de studiu, de principii muzicale, de concepte, de exercitii, greseli, etc, iar concluziile pe care le-am tras stau la baza acestui intreg curs.
Am analizat tot ce a functionat punandu-mi doua intrebari:
- Care sunt procesele prin care am trecut ca sa ajung unde sunt acum?
- Cum am ajuns sa dobandesc abilitati tehnice avansate?
Avantajul pe care il ai cu acest curs se bazeaza pe faptul ca eu iti voi prezenta conceptele care functioneaza, tu nefiind nevoit sa pierzi la fel de mult timp ca si mine cautand nenumarate raspunsuri la nenumarate intrebari. Pe durata acestui curs iti voi arata o serie de exercitii speciale ce sunt trecute prin scoala muzicii clasice si adaptate pentru muzica moderna si pentru basul electric.
Acum… e foarte important sa intelegi ca nu toate exercitiile vor functiona la fel pentru toata lumea, si e OK – suntem diferiti, e firesc sa fie asa. Asadar, daca simti ca un anumit concept nu ti se potriveste tot ce trebuie sa faci este sa imi trimiti o inregistrare video cu problema pe care o intampini iar eu am sa iti arat cum sa o adaptezi in asa fel incat sa o faci sa lucreze in folosul tau.
Multi oameni se simt intimidati de foarte multe lucruri in Muzica, se gandesc ca nu pot face chestia X sau Y. Ei bine, si eu am trecut de multe ori prin asta, chiar si in prezent ma simt deseori coplesit de muzica pe care ajung sa o cant. Cel mai bun exemplu este colaborarea mea cu Steve Vai – unde piesele au fost atat de dificile incat la inceput am zis “eu nu pot sa cant asa ceva”. Dar experienta m-a invatat ca nimic nu este imposibil. Vei fi surprins sa aflii cat de repede poti evolua daca lucrezi organizat, daca intri in detalii si “despici firul in patru”, daca devii capabil sa intelegi care sunt problemele care te tin in loc. Exact in acest loc intervine conceptul lectiilor video Music Academy, cel mai eficient mod de indrumare in educatia On-line.
Cele mai importante aspecte ale tehnicii
Atentie!!! Cand spun “tehnica” nu ma refer la a canta REPEDE – ci la a canta clar, articulat, cu o dinamica foarte buna, exact ce este necesar pentru a comunica eficient dpdv muzical si pentru a-ti crea bazele unui vocabular muzical complet. Un muzician care stie sa cante DOAR repede nu va primi niciodata un job sau un loc in vreo trupa, indiferent de context. Cantatul “repede” este o capcana in care pica extrem de multi oameni, fie ca sunt muzicieni sau ascultatori.
Tehnica cu scop – este filosofia care te poate duce cel mai departe in cel mai scurt timp posibil. Nu studia niciodata mai repede decat poti articula notele cu degetele.
O tehnica viabila este una ce pune accent pe:
- Sanatate – nu iti afecteaza negativ articulatiile sau muschii.
- Economie in miscare – efort minim in tot ceea ce canti.
- Eficienta – obtii rezultate excelente in cel mai scurt timp cu putinta.
- Fluenta – capacitatea de a executa pasaje muzicale intr-un mod cursiv si coerent.
- Acuratete – precizia miscarilor si claritatea discursului muzical.
- Rezistenta – sa poti canta foarte bine indiferent de lungimea playlistului concertului tau.
In acest curs iti voi arata in detaliu toate elementele tehnice ale mainilor. Voi vorbi despre mecanica mainii drepte si a mainii stangi, iar apoi am sa iti arat cum sa le faci sa lucreze impreuna, in armonie. Nu in ultimul rand, am sa iti prezint mai multe tehnici de cantat ce sunt foarte folosite in marea majoritate a stilurilor muzicale:
- am sa iti arat conceptele tehnicii fingerstyle – ce presupune ciupirea corzilor cu degetul aratator si mijlociu de la mana dreapta
- am sa iti vorbesc despre toate lucrurile importante ce tin de mana stanga: pozitie, digitatie, etc.
- am sa iti arat tehnica de slap si pop care este foarte populara si indragita.
- tehnica “palm muting” – este una din preferatele mele, cu care poti obtine un ton foarte scurt, inchis, funky, jazzy – numai bun de avut in arsenalul tau muzical.
Pentru toate aceste concepte iti voi arata exercitii speciale ce au rolul de a crea o baza tehnica foarte solida pe care sa iti poti construi vocabularul muzical.
De exemplu, video-ul de mai jos descrie pozitia mainii drepte pe bass, si face parte din cursul de tehnica pe care il voi preda pe Music Academy
Ca sa canti, o tehnica buna este obligatorie.
Poti sa ai cele mai grozave idei muzicale, sa stii toata Muzica din lume, insa fara tehnica este imposibil sa le exprimi. Acum, modul in care canti, tehnica folosita de tine poate sa fie diferita, total atipica, unica, ceea ce nu e rau deloc, ba dimpotriva. Insa daca tehnica ta este inadecvata pur si simplu te vei bloca si nu te vei putea exprima. Asta duce la frustrare, resemnare si chiar la abandon. E si normal sa alegi sa renunti daca nu poti depasi obstacole in mod repetat.
O tehnica buna te va ajuta sa aplici si sa comunici toate ideile muzicale pe care le vei crea sau invata de-a lungul vietii tale.
Studiul unui instrument ar trebui sa fie distractiv si muzical in acelasi timp. Vei sti ca ai progresat in momentul in care tot ce canti suna din ce in ce mai melodios si mai frumos. Si iti garantez ca daca lucrezi in fiecare zi exercitiile pe care ti le arat, dupa un timp foarte scurt vei remarca o imbunatatire majora a modului in care canti. O sa vezi ca vei putea canta mai repede, mai articulat, mai legat, si vei lasa oricui impresia ca stapanesti foarte bine instrumentul.
Crezi ca nu ai suficient timp pentru a lucra aceste exercitii? Arunca o privire aici si vei afla cum iti poti face timp foarte usor.
Adevarul este ca nu stii niciodata ce anume si cu cine vei ajunge sa canti, asa ca e bine sa fii pregatit pentru orice situatie. Sunt ocazii ce ti se arata doar o data in viata, si e super-mega-giga-frustrant sa stii ca le ratezi doar pentru ca nu ai fost suficient de bine “antrenat”. Profesorii mei de la conservator aveau o vorba:
“Ocaziile din cariera muzicala sunt ca trenul din gara. El vine, se opreste, iti da sansa sa te urci, insa daca intarzii sau nu ai bilet el pleaca fara tine, si in cele mai multe cazuri nu se mai intoarce niciodata”.
In ceea ce ma priveste eu nu mi-am imaginat vreodata ca voi ajunge sa plec in turneu prin lume cu legendarul chitarist Steve Vai, dar atunci cand ocazia s-a aratat eu am fost pregatit sa ii fac fata.
Scopul in Muzica este sa duci tehnica la un nivel suficient de ridicat incat sa uiti de ea
Abia atunci vei putea canta liber. Exact ca mersul pe bicicleta – capeti libertate maxima in momentul in care nu mai trebuie sa te gandesti la pozitia ghidonului sau a pedalelor.
Specialistii sustin ca orice concept nou are nevoie de o perioada de 21 de zile de studiu zilnic pentru a fi asimilat. Eu am nevoie doar de 10 zile si cunosc oameni care pot asimila ceva nou in 14 zile. Este incurajator sa stii ca nu trebuie sa iti petreci ani de zile pentru a-ti insusi o idee muzicala, nu?
Ok, acum ca ti-am prezentat cateva din ideile mele vis-a-vis de acest curs, vreau sa iti faci timp sa iti analizezi modul in care canti, apoi sa imi lasi un comentariu legat de eventualele probleme, nedumeriri sau lucruri pe care ai vrea sa le inveti si sa le imbunatatesti in ceea ce priveste “tehnica instrumentului”. Iti multumesc de pe acum pentru efortul depus si nu ezita sa pasezi mai departe aceste informatii celor pe care ii stii ca ar putea avea nevoie de ele.
Spor la Muzica.
April 17, 2014
salut adrian,
in primul rand trebuie sa iti spun ca ai invartit cutitul in rana ,cum se spune, cu articolul si filmuletul despre tehnica mainii stangi si despre “muting “. eu ca incepator ( desi sa tot fie vreo 3 4 ani de cand tin bassul in brate) inca mai am probleme cu asta uneori si mai ales in pasajele cantate mai agresiv si mereu ma intorc la exercitiile de acest tip pe care ajung sa le visez . inca mai am rabdare pana in momentul in care o sa immi iasa cum trebuie si cum vreau . pana atunci exercitiu exercitiu si iar exercitiu .
in al doilea rand iti multumesc ptr postare .mi-a adus aminte ca trebuie exersat corect . sper ca urmeaza si alte articole despre tehnica mainii drepte si depre tehnica in general
April 27, 2014
Salut Radu, iti multumesc pentru mesaj. Vor mai urma mutle articole si sfaturi legate de tehnica instrumentului, nu-ti face griji in privinta asta.
Acum, legat de imbunatatirea tehnicii… marea faza pe care o predau eu este implementarea unor concepte foarte usor de inteles pe care nu trebuie sa le studiezi la nesfarsit. Practic o data asimilate ele se vor imbunatatii in timp, exact ca si cutitele care se ascut singure 🙂 astfel ca tehnica ta va fi din ce in ce mai solida lucrand la cu totul alte chestii: vocabular, piese, etc. Si mie mi-ar fi fost foarte util sa aflu acum 20 de ani ce predau acum 🙂
Pana la noi lectii de tehnica, iti recomand sa urmaresti si sa downloadezi materialele acestei lectii: http://music-academy.ro/lesson.php?id=6
Merita toti banii 🙂
April 18, 2014
Foarte util ! Mersi inca o data pentru o lectie folositoare in pregatirea noastra.
April 20, 2014
Cu plăcere, Robert. Ma bucur ca ti se par utile informațiile oferite, si sper sa le folosești cu spor 🙂